Met de Franse slag

Juni 2009 In de voorjaarsvakantie bracht een fietstocht naar Parijs mij door een van de vele pittoreske dorpjes in de Noord-Franse regio Picardië. Een school, stadhuis en af en toe een bakkerij waren de vaste gezichten op het dorpsplein. Zo ook toen ik in de ochtend in een dorpje aankwam en een verse baguette wilde kopen voor de lunch. De vrouw van de bakker hielp mij aan een brood en sneed ‘m in twee delen. Makkelijk voor in de fietstas. Met een vers croissantje in de hand vertrok ik en keek nog even naar de voordeur. Mijn oog viel op de openingstijden. Dat is nog eens klantgericht. Op tijden dat de klant brood eet, is de zaak geopend en bakt de bakker vers brood. ’s Morgens om 5 (!) uur open en ’s avonds om 19:00 uur dicht. Eigenlijk heel logisch allemaal. Nee, dan in  Nederland. Als je pech hebt heeft de bakker al vóór 12 uur z’n brood uitverkocht. Om over vers aanvullen gedurende de dag maar te zwijgen. Het  stokbrood bij een barbecue is ’s avonds dan ook uitgedroogd en taai. Ook in de horeca hanteren we vaak te stringent de openings- en afsluittijden. Een keuken die om 21:00 uur dicht gaat, kan écht niet. In zuidelijke landen gaan de gasten pas op dat tijdstip aan tafel! De omzet van afbakbroodjes en stokbrood is nergens zo hoog als in Nederland. Dat is te verwachten. Wil je vers (stok)brood eten, dan moet je het zelf afbakken. Ook op zondagmorgen is er een file naar Poppel, waar de warme bakker ook op zondag zijn over aanzet. Over een tijdje mijdt iedereen de bakker en (af)bakt ze zelf bruin. Nederlandse bakkers doen het met de Franse slag en zouden een voorbeeld kunnen nemen aan hun Franse vakbroeders. Die Fransen zijn zo gek nog niet!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s