Leuk u weer te zien

De markt vind ik nog altijd de oervorm van inkopen doen en is er voor iedereen. Ruime keuze, mooie kramen en ‘Jan en alleman’ op de been. Voor dag en douw zijn de marktlui bezig om hun kraam te bevoorraden. Daarna zijn ze meesters in het aantrekkelijk presenteren van de producten. Want het oog van de klant wil ook wat. Op zaterdagochtend loop ik graag over het Koningsplein. En als je dat zo al een tijdje doet, weet je er de weg en ken je de mensen. Naast de volkse humor tijdens de contacten met de klanten en het luidruchtig aanprijzen van de goederen, beheersen marktlui het klantgericht communiceren als geen ander.

Laatst moest ik twee maal verstek laten gaan op de zaterdagse markt. De eerste keer daarna werd ik door de kaasboer hartelijk verwelkomd met de kreet: ‘leuk u weer te zien. We misten u al de afgelopen weken’. Leuk, maar vooral goed dat op zo’n drukbezochte markt tijd wordt gemaakt voor klanten. En aandacht vinden klanten heerlijk! Gisteren nog wenste mijn bakker me een fijn weekend en merkte terloops op, dat hij volgende week nog op de markt staat en dan pas weer op 2 januari. Attent toch van de man. Op de markt zijn de mensen gericht op de klanten. Geen irritante verkoopsters die hun uitgaanservaringen delen, geen medewerkers die gaan pauzeren net als je iets wil vragen, geen kassa die dichtgaat als jij in de rij staat, geen opmerking ‘als het er niet bij ligt, dan hebben we het niet’. Nee op de markt voel jij je als klant koning en ontstaat er een band met de marktlui. Daar kan een gemiddelde winkel nog een puntje aanzuigen. Het concept van Albert Heijn kan dan nog zo goed zijn, een persoonlijke relatie met de medewerkers ontstaat er niet.

In de horeca is het kennen en herkennen van gasten een must. Een gast die met z’n naam wordt ontvangen in een restaurant of hotel, voelt zich gerespecteerd, thuis en welkom. Daaraan mag best wat maar aandacht gegeven worden, want het wordt gewaardeerd. Net als op de markt. Daar ben je klant en dat is op zich al een daalder waard.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s