Sambal én gasten erbij?

Geplaatst in: Bonheur Inside, januari 2010

Het Chinese restaurant waar ik zo af en toe het weekmenu ga afhalen(nr. 5 met extra kroepoek, maar zonder sambal) lijdt een kwijnend bestaan. Alle initiatieven zoals prijsverlaging, all-inclusive concept en een authentieke Chinese kalender rond de jaarwisseling ten spijt. Zelfs al ga je op zondag om half zeven afhalen;  je bent weer op tijd terug om met een bordje op schoot Studio Sport te kijken. Dat was vroeger wel anders.

De bestelling aldaar wordt efficiënt aangenomen en op een ‘postzegel’ van 4 bij 4 cm genoteerd. Chinezen zijn kampioen om zoveel mogelijk op de cm2 te schrijven. Daarna gaat het minuscule briefje, verzwaard door een wasknijper, via het mysterieuze luik naar de keuken. Terwijl ik wachtend op een bank in de leesmap kijk, probeer ik een glimp uit de keuken op te vangen. Maar dit restaurant is uiterst behendig om het zicht weg te nemen. ‘Snel open en dicht’ is het credo en het is haast een wonder dat er nog niemand met zijn vingers tussen heeft gezeten, of nog erger, met zijn hoofd. Het is toch niet meer van deze tijd dat de Chinese koks zich verbergen in de keuken en de gast vraagt zich af ‘is er iets dat aan mijn oog onttrokken moet worden?’

Nee, dan de indruk van het goedlopende winkelcentrum bij Schiphol. Het meisje van de Juicebar perst voor het oog van de gasten sinaasappels. In de etalage van Suit Supply werkt een kleermaker aan het passend maken van een pak en bij de bloemist staat het meisje met de groene vingers op een prominente plaats bloemen tot een boeket te schikken. Hun werk mag gezien worden. Sterker nog; het versterkt het vakmanschap en vertrouwen in de zaak, de mensen en de producten. Je kunt immers alles met eigen ogen zien. In zo’n winkelcentrum valt er wat mee te maken, te beleven. En dat is wat de gast anno 2010 wil. Een bekwame leverancier, openheid en duidelijkheid.

Beste Chinese restaurateur: Wilt u er gasten bij…?  Slecht dan eigenhandig de ‘Chinese’ muur in uw bedrijf. Maak het luik tenminste 1,5 bij 1,5 meter en laat zien hoe de groente wordt gewokt of het vlees wordt bereid. Dan weet de (afhaal)gast u weer beter te vinden. Of hij Studio Sport op tijd haalt, valt dan wel te betwijfelen!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s