Een dagje Thailand of Afghanistan

Geplaatst in Bonheur Inside, mei 2010

‘Eén dag naar een zo’n verre bestemming… ? We zijn geen Japanners die Europa in vijf dagen doen. Met z’n allen in de bus, gewapend met een compacte camera en een strak reisschema. En als het donderdag is…dan moet dit Nederland zijn’. Ik hoor uw bedenkingen al, als ik u het aanbod doe om gedurende 2 tot 3 uur kennis te maken met de mensen, cultuur en het eten uit deze landen.

En toch is dit mogelijk, zonder dat u naar een vliegveld gaat en vliegt (al dan niet met aswolk vertraging) naar deze oorden. De oplossing ligt dichterbij dan u denkt. Op de hoek van de Besterdring en Molenstraat zijn twee alleraardigste restaurants gevestigd. In de Molenstraat maak je kennis met de Thaise keuken en op de Besterdring waant u zich in een echt Afghaans familierestaurant. Op zich niet zo bijzonder, hoor ik u al zeggen. We eten immers Italiaans bij een door Italianen bestierde pizzeria, we halen Chinees bij een geïmmigreerde Kantonese familie en een Broodje Shoarma wordt doorgaans aangeboden door Mediterrane types.

Het verschil zit in de authentieke sfeer, die terug te vinden is in beide locaties. Puur, eerlijk en gastvrij. In het Afghaanse restaurant schuift een van de broers van dit familiebedrijf een stoel erbij en doet zittend de introductie van de keuken. De andere broer, de chef kok, begeleidt ieder gerecht met een uitleg en vertelt (in uitstekend Nederlands) iets over de drink- en eetgewoonten van dit land. Informatief en ineens ga je de gerechten anders proeven én waarderen. Je herkent de verwerkte ingrediënten en kruiden. Eten wordt zo een kennismaking van nieuwe smaken. Zonder concessies te doen aan de kwaliteit van de Afghaanse keuken, is het aanbod van dranken uitgebreid. Anders dan de gewoonten in dit land, wordt er wel alcohol geschonken. Nederlands bier en Spaanse wijnen. Ach, een beetje smokkelen mag! De avond wordt afgesloten met het roken van een waterpijp. Een ervaring op zich.

In het Thais restaurant verplaatst u zich voor even naar Bangkok. Vriendelijke Thaise meisjes die met de Engelse taal goed uit de voeten kunnen, begeleiden je door de kaart en wijzen op de specialiteiten. Thais bier of thee maken het diner af. Kies vooral voor een milde bereiding van de gerechten, als je geen geoefende eter bent van de Oosterse keuken. De decoratie, verlichting, de gerechten; alles wijst op een uitstekende kopie van een restaurant in deze miljoenen stad.

Een avondje uit eten is hier letterlijk te nemen. En na een uur of wat land je weer terug in Tilburg. Bestemming Thailand en Afghanistan…van harte aanbevolen!


Advertenties

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s