Geef geld aan die straatmuzikant

Burgemeester Mr. Dr. A.G.J.M. Rombouts en ik hebben dezelfde voornaam; Ton. Dit is zo ongeveer ook de enige overeenkomst die we hebben. Ton R. heeft academisch gestudeerd en is zelfs heel ver gekomen. Mr. Dr., en daar is hij trots op. Het welkomstwoord in het boekje van het vermaarde Bossche Jazzfestival sluit hij af met al z’n behaalde diploma’s en voornamen. En dat terwijl hij gewoon Ton heet. Niet zo’n spannende naam, ik moet het toegeven. Ton R. is echt zo iemand met een naam-minderwaardigheidscomplex die wil scoren met z’n titulatuur en doopnamen. Want met de M van Maria in zijn initialen verraadt Ton R. dat hij gedoopt is en van katholieke huize komt. Logisch, als je de burgemeester bent van de stad van het bisdom en de Sint Jan als monument en toeristische trekker in huis hebt. Maar toch mag ik Ton niet.

Ton is tegen straatmuzikanten. De Roemeense virtuozen op de accordeon die op de brug en in de winkelstraten voor een gezellige sfeer zorgen. Maar naar zijn mening ontsieren zij het straatbeeld in ’s-Hertogenbosch. Ton vindt dat de kinderen naar school moeten en grijpt alles aan om ze – met de leerplichtwet in de hand- de toegang tot de stad te ontzeggen. Natuurlijk moeten kinderen naar school, maar in de cultuur van de Roma familie, is de praktijk de leerschool. Daar ontwikkelen ze hun muzikaliteit en sociale vaardigheden. Wie op straat omzet kan maken met muziek, is koopman!

Onze (waarnemend) burgemeester maakt geen gedoe van straatmuzikanten en  verkopers van straat- en daklozenkranten. Gelukkig maar. De 4 muzikanten die de Heuvelstraat tot hun podium hebben verheven, brengen sfeer en een glimlach op de gezichten van het winkelende publiek. En als je goede zin hebt (het zal vast weleens onderzocht zijn) koop je meer, blijf je langer en dat is goed voor de economie. Het kwartet van brons gebruinde heren op leeftijd is een genot om te zien en te horen. Met grote bas, accordeon, en gitaren brengen de Oost-Europese heren een keur van herkenbare evergreens. Je zingt ze of fluit ze mee. Laatst liep ik de heren tegemoet met ‘I did it my way’. Het repertoire van Sinatra is tot in het verre Roemenië blijkbaar populair.

Dus, beste lezers van deze column; ben je vóór het behoud van straatmuzikanten, geef je laatste (halve) euro niet zomaar aan een zwerver, maar maak een muzikant blij. Die doet er iets voor.

Advertenties

2 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s