Kleren maken de man

Wie kent hem niet. De vriendelijke man in de witte jas, die met de armen over elkaar in één blik de hele Korvelseweg kan overzien. Voor het raam of kijkend in de spiegel. De wijkdokter?…nee, mijnheer Jac. van Iersel van het gelijknamige cafeteria. Beroemd om z’n verse frites en huisgemaakte mayonaise. Van heinde en ver komen ze bij hem een frietje eten.  Maar helaas houdt mijnheer Jac. van Iersel in z’n onbesmettelijke witte jas het frites bakken na jaren voor gezien. Hij heeft een leeftijd bereikt waarop hij het aan zijn opvolger overlaat.

Onlangs was ik daar om te zien en te proeven of de frites nog steeds zo lekker is. Ja hoor, niets mis mee en de mayo is inderdaad bijzonder. Toch is er iets veranderd. De nieuwe uitbater heeft ervoor gekozen om de witte jas te verruilen voor een trendy poloshirt. Vlotte kleur, mooie snit en helemaal van deze tijd. Leuk voor op de camping of vakantie, maar de witte jas wordt hier node gemist. Deze stond immers symbool voor de kwaliteit van de produkten en zuiverheid van de zaak. De jas dwong respect af en maakte mijnheer Jac. van Iersel hem tot een expert in het bakken van frites. Mijn advies: witte jas weer aandoen of er een hele andere zaak van maken. 

Ook op de kermis dit jaar ondervond ik hoe belangrijk het is de juiste (vak)kleding te dragen. Naast alle snelle, luidruchtige en mega attracties is er een piepkleine, simpele attractie waar kinderen hun voetbalkunsten kunnen tonen. In het midden van een kleine goal staat een met  uit hout gefiguurzaagde keeper. Deze sluitpost draait langzaam rond, waardoor je een beetje Huntelaar moet zijn om te scoren. Een lange rij met kinderen willen hun behendigheid beproeven. De overwegend jonge voetballers nemen het penaltyschieten uiterst serieus, als ware het voor de selectie van Ajax. Ieder staat geduldig op z’n beurt te wachten. En dat komt niet door de prijs, want 5 keer schieten voor € 3,- is ronduit duur. Ook de knuffel uit China die je kunt winnen als je 3 keer scoort, is voor een voetbalpupil geen reden. Nee, het geheim zit ‘m in de exploitant die gekleed gaat in een echt scheidsrechtersuniform. U weet wel, met zwarte broek, kniekousen en een gifgroen shirt. Deze geslepen kermisman misstaat niet in het rijtje van Luinge en Vink. Want de man die waarschijnlijk meer verstand heeft van geld verdienen dan van voetbal, fluit als een professional bij iedere strafschop. Met handgebaren en een overtuigend fluitsignaal, heeft hij de regie in handen. De kinderen volgen zijn aanwijzingen stipt op. Zo’n uniform dwingt respect af en de attractie sluit naadloos aan bij de belevingswereld van de kinderen. Een échte scheidsrechter op de kermis! Daar wil je bij scoren. Slim!

Advertenties

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s