Ga specialiseren en ben uniek

Bloemisterij; op iedere hoek van de straat vind je er wel een. Heb ik een gulle bui en moet het iets speciaals en creatiefs zijn, dan kies ik voor zaken met mooie namen als ‘Bloemwerkers, Bloembinders of Bloemsierkunst’. Een boeketje voor alle dag haal ik het liefst op de markt of bij mijn bloemisterij in de Laarstraat. Zo zijn er in feite twee categorieën: maatwerk en vernieuwend of ‘veul vur wènig’.

Bij een stomerij is er nauwelijks verschil in de aangeboden dienst; het vieze goed moet schoon worden door middel van een chemisch reinigingsproces. Niet een beetje schoon of creatief gestoomd. Nee, brandschoon, smetteloos en in de plooi. Eigenlijk heeft een stomerij weinig onderscheidend vermogen. Misschien zijn levertijd en prijs de enige voorwaarden waarmee hij een unieke positie in de markt kan innemen.

Een slimme bloemist en stomerij kiest echter voor een specialisatie en zoekt een niche markt op, waar hij de enige is. Dat geeft hem een voorsprong op z’n concurrenten die over het algemeen met z’n allen in dezelfde vijver vissen. Zo heeft een stomerij in Den Haag z’n oog laten vallen op de markt van ambassades. In een stad met meer dan 100 ambassades en consulaten een serieuze doelgroep. Wat maakt hem echter tot een ambassade stomerij? Spreekt zijn personeel een woordje over de grens, zodat de diplomaat in z’n eigen taal aangesproken wordt. Hanteert dit bedrijf 100% discretie bij het verwerken van de opdrachten. Want de wijnvlek op het colbert van de ambassadeur mag natuurlijk niet de wijde wereld in. Hoe dan ook; een ambassade is wel gek om het bedrijf in te ruilen voor een ander. De Ambassade Stomerij is een echte specialist!

Bij bloemen geldt hetzelfde. Concurrentie in alle categorieën. Tenzij je natuurlijk een nieuwe categorie bedenkt; de specialist in uitvaartbloemen. In de markt van de uitvaartbloemen kom je maar weinig specialisten tegen. In Den Haag is er een en hij heeft een stabiele markt gevonden. Bloemen en uitvaart; ze zijn logisch aan elkaar verbonden. Wat zijn specialisatie inhoudt weet ik niet, maar hij zal vast meer bloemen in kransen schikken, dan een allround bloemist. En hij schrijft de tekst op het lint met vaste hand en zonder taalfouten. Verder zorgt hij ervoor dat de bloemen op tijd in de kerk of het crematorium zijn…hij kent de eisen van deze markt. Specialiseren en uit de vijver stappen is zo gek nog niet!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s