Kom van dat dak af

IMG_00000768

Het lijkt prachtig: iedere bewoner installeert een zonnepaneel op z’n dak en het energieverbruik keldert. Goed voor het milieu. Sluit helemaal aan bij de huidige trend van groen en duurzaam.

Van herenhuizen tot doorzonwoningen, overal doemen ze op. Het is een mooie ontwikkeling, maar tegelijkertijd ontzettend lelijk, met name op hellende daken. Sterker nog: het is horizonvervuiling! Je overbuurman zal maar het plan hebben om panelen te installeren, waar jij vervolgens de hele dag tegenaan mag kijken. Echt een gevalletje waar Mr. Visser stante pede voor naar Tilburg komt rijden. De Welstandscommissie van de Gemeente lijkt bij dit dossier ingedut te zijn. Voor een dakkapel of serre moet je een tijdrovend en kostbaar vergunningentraject doorlopen, maar een zonnepaneel schroef je ongestoord in een verloren uurtje op het dak.

Hoewel ik geen voorstander ben van een bemoeizuchtige overheid, vind ik dat het resultaat van onze stedelijke bureaucratie ook z’n voordelen heeft. De stad is geen bonte verzameling van architectonische spinsels of batterijen satellietontvangers, zoals je nog wel eens bij onze zuiderburen tegenkomt. Huizen in alle kleuren van de regenboog staan daar gebroederlijk naast elkaar. Nederland hield zijn deur hiervoor gesloten. ‘Het moet passen in de buurt en van voldoende kwaliteit zijn’, was het credo bij het beoordelen door de schoonheidscommissie.

En dan te bedenken dat we nog maar aan de vooravond staan van het zonnepanelentijdperk. Als alle twijfel bij de consument is weggenomen over de terugverdientijd en levensduur van zo’n investering, verandert Nederland in één groot zonnepaneel. Zover zal het toch niet komen? Plaats zonnepanelen uit het zicht op platte daken, hoge gebouwen en bedrijven. En laten we verder een warme trui dragen, de thermostaat één graadje lager zetten, iets korter douchen, vaker de fiets pakken en de liefde weer als vanouds in het donker bedrijven. Duurzaam, groen, binnen de kortste keren trendy en ook nog eens esthetisch verantwoord.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s