Een lintje voor mijn afvalheld

Het lijkt erop alsof zwerfafval bezit heeft genomen van de Bredaseweg. Ben normaal een opgeruimd type, maar kan me groen en geel ergeren aan plastic flesjes, doosjes van hamburgers, blikjes en zakjes van weed. Ze worden steeds vaker zonder pardon op stoep en straat achtergelaten. De stappers in het weekend zijn de grootste boosdoener. Dan ligt de verkeersader van Tilburg bezaaid met herinneringen aan een ‘vette avond’. Bij gebrek aan een afvalbak wordt de weg gezien als een grote asfalt-bak. Vroeger loste de straatveger dat probleempje wel even op. Maar deze trouwe poetser is uit het straatbeeld verdwenen. Tegenwoordig rijdt slechts een enkele keer per jaar een veegmachine voorbij. Te weinig om de straat echt netjes te houden.

In onze buurt zijn we goed af met een bewoner die ergernis heeft omgezet in een opschoonactie. Dagelijks loopt de man over de Bredaseweg en vult zijn afvalzak met rotzooi van anderen. Geen platgereden blikje of patatbakje ziet hij over het hoofd. Ondanks dat de man al op leeftijd is, bukt hij en raapt de troep op. Met bezorgde blik verkent hij de straat en geen papiertje ontgaat hem. Dat de Bredaseweg toonbaar is, is te danken aan deze dappere ‘afvalhero’. Hij doet zijn werk anoniem en zonder te morren. Zelfs met tropisch temperaturen maakt hij stoïcijns z’n ommetje door de straat.

Het is een raadsel wat de man beweegt om onze straat op te ruimen. Hij zoekt geen contact en lijkt eenzaam. Naar zijn motivatie kun je slechts gissen. Zoekt hij een nuttige bezigheid, stoort hij zich aan de troep, wil hij verandering of gewoon lekker buiten zijn? Wellicht is het een combinatie van dit alles. Er zijn vast meer mensen die zich het lot van een vervuilde stad aantrekken en bereid zijn om met een afvalgrijper aan de gang te gaan. Mooie klus voor de Gemeente om dit project te faciliteren met grijpers en afvalzakken.

Bij de lintjesregen nomineer ik mijn afvalheld voor een Koninklijke onderscheiding. Hij zorgt voor leefbaarheid in de stad, woonplezier en een smetteloze omgeving. En dat behaagt niet alleen de Koning. De hele straat is hem dankbaar voor deze schone taak!

IMG_20140827_081321

Advertenties

One comment

  1. broeder, zijn naam ben ik vergeten, nog steeds actief rond het voormalige
    territorium van de rooi harten. toen ik begin van de jaren ’80 mijn zolderatelier betrok in het missiehuis ruimde hij het afval op rond het terrein. ook verwijderde hij regelmatig de graffiti op de muur rond het klooster. zo had iedere broeder een taak in het klooster die hij zeer serieus nam. hij zal vast blij zijn nu de kloostermuur weer in ere is hersteld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s