Brabant slaapt uit

Guy en François uit Turnhout hebben de opdracht gekregen om voor vrienden een ‘weekendje weg’ te organiseren. Guy komt op het lumineuze idee om naar de noorderburen te gaan. Hij passeert Tilburg vaak op weg naar de Efteling. Tilburg intrigeert hem en zeker de kreet ‘je bent er’. Hij moet bekennen dat hij nog nooit in de 6e stad van Nederland is geweest. Daar moet maar eens verandering in komen. Hij wil één keer in zijn leven fier kunnen zeggen: ‘ik was er, ich bin ein Tilburger’. In het Napels van West-Europa: ‘Tilburg zien en dan sterven’.

De Vlamingen besluiten hun reis op een zondag uit te stippelen. Beiden zijn meer van persoonlijk contact bij de VVV, dan surfen op het WWW. Om 10 uur arriveren de heren via de provinciale weg, het tangent, de ringbaan en de cityring bij het Natuurmuseum. Tussen alle fossielen en opgezette dieren huist tegenwoordig de VVV van Tilburg. De resten van een uitgestorven mammoet zijn de kamergenoten van de informatrice. Dat ook de VVV wordt bedreigd in haar voortbestaan is daarbij louter toeval.

Onze zuiderburen parkeren de auto en lopen het laatste gedeelte naar het kantoor van de ‘Vereniging voor Vreemdelingenverkeer’. Bij de naam uit 1885 bekruipt ze het gevoel dat het kantoor meer is bedoeld voor hopeloze vluchtelingen, dan voor een gastvrije ontvangst van toeristen. De verbazing is groot als de deur op slot is. Op zaterdag is de Tourist Office van Tilburg City vanaf 11 uur geopend, maar op zondag blijft de deur de hele dag dicht.

Wij zijn er trots op: ‘dan denk ik aan Brabant, want daar brandt nog licht’. Maar dat zullen de gasten weten; want ’s nachts een man, overdag een man is ons vreemd. In onze provincie beginnen we op zaterdag iets later en op zondag zijn de VVV’s van de grote Brabantse steden zelfs gesloten. Uitgerekend de dag waarop we dagjesmensen verwelkomen. Alle inspanningen van Midpoint en VisitBrabant ten spijt; als we zo onze gastvrijheid tonen, dan stijgt nimmer het aantal toeristen.

Guy en François besluiten door te rijden naar Maastricht. De 7-dagen economie heeft al jaren postgevat bij de Limburgse VVV. Ze passen het programma aan: Grotto in Tilburg wordt ingeruild voor mergelgrotten in Limburg. Guy is tevreden….. ‘ich bin ein Limburger’!

IMG_20150429_132917

Advertenties

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s