Klein maar fijn

In een wereld waar alles groot, groter, grootst wordt, telt klein niet meer mee. In de marketing is upsizen in zwang geraakt. De trend uit de USA kennen we in maten als L, XL en XXL. Small en medium zijn uit. Zelfs XXXL is een eenheid die z’n intrede heeft gedaan. Een halve liter cola was vroeger het verbruik van het hele gezin als we op zaterdagavond tv keken. Nu is deze maat heel gangbaar om alleen te drinken bij een mega hamburger. Koffie gaat al heel lang niet meer in een Haags kopje. Starbucks leert ons om uit een grote mok het bakje leut te drinken.

Over klein worden zelfs grappen gemaakt. Wesley Sneijder is door zijn bescheiden grootte de nationale pispaal en een beetje jongetje vond douchen op school een ware nachtmerrie. Want de maat van de ‘jonge heer’ was bij pubers het onderwerp van spot. Wees gerust…ik heb er nooit last van gehad!

Naast de marketeers van groter en grootst, zijn er commerciële honden die de kracht van klein hebben ontdekt. Een snuggere groentekweker had een ‘eureka’-moment en verruilde macro voor micro. Van kolossale vleestomaten stapte hij over op minitomaten. Meer werk, maar een véél betere prijs. Het bleek het begin te zijn van een vlucht naar minigroenten. Mini komkommers, mini paprika’s en mini wortel worden succesvol geteeld. Jaarlijkse afzetgroei van 10%! Kleine tomaatjes kregen de naam van snoeptomaatjes en worden als het gezonde alternatief voor zoete lekkernijen in de markt gezet. Slim toch!

Met de opkomst van miniatuurgroenten kopieerden ook allerlei andere producten de mini-versie. Aan de Mini Magnum, het baby kaasje, mini Toblerone en mini worstenbroodjes zijn we allang gewend geraakt. Bij een supermarkt in Zeeland viel mijn oog op een zak mini-appeltjes. Ze hadden zelfs een merknaam gekregen: Fred & Ed. Kleine appeltjes die te petieterig waren voor de verkoop, werden jarenlang tot moes geslagen. Ze leverden toen een fooitje op. Nu bedacht een slimme marketeer dat kleine appeltjes in navolging van de minigroenten furore kunnen maken als gezonde snack. En dat is gelukt. Prijs naar astronomische hoogte. Een grote, grootse vondst: klein, maar oh zo fijn!

IMG_20150814_102535

Advertenties

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s