Van grauw naar groen

csm_VilleFleurie_c210b73b79[1]
Tilburg zit in een metamorfose of, zo u wil een groene transitie. De rauwe, ongepolijste stad zet in op meer ‘beleefbaar’ groen. Een nobel streven van een gemeente die zich ooit afficheerde als industriestad, maar nu als ‘Ville Fleurie’ furore gaat maken. De daden om dit predicaat te verdienen, liegen er niet om. Er ligt 6 miljoen klaar om het Stadsbos013 te ontwikkelen. Dan tellen we als 6e stad van Nederland helemaal mee, want het bos is groter dan het Amsterdamse Bos en het Bois de Boulogne in Parijs. ‘Een onontdekte schat in het zuidwesten van Tilburg waar stad en natuur samenkomen’, schrijven de initiatiefnemers. Een plek waar de toerist na het aapjes kijken in het Safaripark en sprookjes beleven in de Efteling, heerlijk op adem kan komen. Zuurstof tanken, te voet of op de fiets.
Kijk je van boven, dan lijkt Tilburg nu al verborgen onder een grote, groene deken. De gemeente werkt hard aan nog meer groen in de stad. Als je door de straten struint, dan maken betonnen stoeptegels plaats voor de eerste geveltuintjes. Het College van B&W wil bewoners van de binnenstad aanmoedigen om zo’n geveltuintje aan te leggen voor hun huis. Er is zelfs geen vergunning meer nodig en om de laatste twijfelaars over de streep te trekken, betaalt de Gemeente zelfs 1.000 euro per tuintje. Al is er geen vergunning nodig,  er zijn maar liefst 22 regels opgesteld, waaraan een tuintje van slechts 37 cm breedte moet voldoen. Zo is te lezen dat ‘de geveltuin mag geen reclame-uitingen bevatten, de doorloophoogte moet vrij blijven in verband met visueel gehandicapten en je bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud’. Alsof de eigenaar verwacht dat de plantsoenendienst schoffelt en harkt in zijn mini-tuin. De lol van een geveltuintje verdampt bij het lezen van deze brij aan voorwaarden.
Vorige week werd ik door Kees Theeuwes rondgeleid in het seniorencomplex de Leyhoeve. Kees heeft niet zoveel op met regels en voor deze residentie bedacht hij slechts één regel: ‘leef je leven’. ‘Regels worden te vaak opgesteld over situaties, die toch nooit plaatsvinden’. Voor de tuintjes moeten we het ook maar simpel houden. Dan komen er vast meer tuintjes en zie je groen links en groen rechts!

IMG_20160422_182816

Advertenties

One comment

  1. een fantastisch sociaal initiatief.! de snel veranderende maatschapij, onze nieuwe deel-economie waar het gaat om het maken van echte connectie en het delen van geluks-factoren moet dit soort initiatieven omarmen. daarmee wordt de stad van haar bewoners en deze groene golf geeft die verbinding. zo groeit er veel meer moois dan alleen maar planten en bloemen. Top.!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s