In Tilburg maken we er samen werk van

Bijna iedere dag worden er mensen vermoord in Burundi. Niemand is nog veilig in dit kleine Afrikaanse landje en niemand blijft gespaard van het geweld. Dievenbendes maken van de chaos gebruik om mensen te beroven, de locale economie draait vierkant, de problemen in het land dreigen te escaleren naar een burgeroorlog. Eric Ndarubana voelt zich niet meer veilig in de voormalige Belgische kolonie en vlucht in 2005.

Na een lange reis belandt Eric in Zwolle en vindt onderdak in het AZC. Eric is alleen, moederziel alleen. Als enig kind verlaat hij huis en haard op zoek naar een veilige en vertrouwde omgeving. Terwijl de meeste landgenoten in een Franstalig land asiel aanvragen, wil Eric graag in Nederland blijven. Eric is slim en weet een plaats te bemachtigen aan de Universiteit van Groningen. Voor zijn Master Economics verhuist hij naar Tilburg. In 2013 studeert hij af. Maar tot een passende baan op zijn academisch niveau komt het niet. Eric wil kost wat kost werken, maar moet genoegen nemen met banen als productiemedewerker en logistiek medewerker.

Het valt Eric zwaar dat zijn afkomst een belemmering vormt bij het vinden van een baan. Eric spreekt Nederlands met een charmant accent. Vlot communiceren in onze taal is echter best lastig. Zijn moedertaal Frans en Engels spreekt hij daarentegen vloeiend. In Tilburg woont hij alleen en hij heeft geen (zakelijk) netwerk opgebouwd. Je zult maar Eric zijn….

Eric laat het er niet bij zitten en legt contact met de Gemeente Tilburg. Gelukkig kent Tilburg het Maatjesproject. Op vrijwillige basis bieden ondernemers begeleiding aan mensen uit minder kansrijke doelgroepen. Aanmoedigen, stimuleren, feedback geven én je netwerk inzetten. Voor Eric zoek ik een stage, zodat hij ervaring kan opdoen. Ik besluit via Facebook en Linkedin een oproep te doen aan ondernemers. Wie helpt Eric aan een stage? Het bericht wordt vele malen geliked en gedeeld. Leuk, maar het gaat om de ene, positieve reactie. Het verhaal krijgt een mooie ontknoping. Maar liefst drie ondernemers melden zich en doen een concreet aanbod. De keuze valt op Kaah Express. Het bedrijf met een vestiging in Tilburg, houdt zich bezig met money/cash en banktransfers. Eric past in het profiel en kennis van de Franse taal is een welkome pré. Als junior Compliance Officer start Eric op 1 november. Eric lacht, Eric heeft een baan!

eric

Advertenties

3 comments

  1. Ton,

    Wat mooi om te lezen dat jouw hulpkreet geholpen heeft. Wij zijn zelf een van de drie bedrijven die je noemt. Eric heeft bij ons ook iets losgemaakt. Ik ben blij dat hij een mooie plek gevonden heeft, zo te zien past het prima in zijn ideeën. Wens Eric maar heel veel succes!

    Groeten
    Maarten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s